E-Fatura; değerli kağıda basılı olan faturanın karşılığı bilgileri içeren, uluslararası bir formatta standart hale getirilmiş, değiştirilemez bir şekilde mühürlenmiş, elektronik belgedir. Kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir. Önceden tanımlanmış kullanıcıların UBL-TR standardında elektronik olarak düzenledikleri faturaları, gönderen taraftan alıcı tarafa iletimini sağlayan sistemdir.
Şekil hükümlerinden bağımsız olarak Vergi Usul Kanununa ve/veya Türk Ticaret Kanununa göre tutulması zorunlu olan defterlerde yer alması gereken bilgileri kapsayan elektronik kayıtlar bütünüdür.
1.sıra numaralı Elektronik Defter Genel Tebliğ’de elektronik ortamda oluşturulan E-Defterlerin her firmanın kendi bilgi işlem sistemlerinde saklanması zorunludur. Alternatif olarak E-Defter saklama hizmeti sağlayan entegratör firmalarda da saklanabilir.
Maliye sisteminde kayıtlı beyanname ve tahakkuklarınızın kontrol ve yönetimini sağlayan web tabanlı yazılımdır.
E-Mutabakat programı BA / BS formu veya oluşturduğunuz cari hareketleri mutabakat formuna dönüştürerek carinize e-posta ya da KEP aracılığı ile ulaştırıp, carilerinizin verdikleri cevapları görüntüleyebilmenizi ve 10 yıl yasal geçerli dijital ortamda saklayabilmenizi sağlar.
Gerçek kişiler (reşit ve herhangi bir yasal engeli olmayan her gerçek kişi), kamu kurum ve kuruluşları ile özel hukuk tüzel kişileri KEP hesabına sahip olabilirler. KEP hesabı almak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin online başvuru ve fiziksel başvuru olmak üzere aşağıda ki yöntemler ile yaptıkları başvuruları tarafına yapılmış kabul eder.
Online Ön Başvuru Yöntemleri:
KEP web sayfasında yayınlanan başvurunun eksiksiz ve hatasız doldurulması gerekir. Online başvurunun kabul edilmesi ile süreç başlamış olur.
Fiziksel Başvuru Yöntemleri:
KEP hesabı almak isteyen gerçek veya tüzel kişiler internet ya da telefon aracılığıyla EDM’ye başvuruda bulunmalıdır. EDM, mevzuatta belirtilen şekilde başvuru sahibinin kimliğini tespit eder. Tüzel kişiler, işlem yetkilisi olarak belirledikleri kişilerin kimlik bilgilerini ve yetkili olduklarını gösteren bilgi ve belgeleri başvuru sırasında EDM’ye bildirmek zorundadır. EDM, gerekli kontrollerden geçen KEP hesabı başvurusunu kabul eder ve KEP hesabını oluşturur. Kep hesabına ilişkin bilgileri başvuru sahibine güvenli bir şekilde teslim eder ve bu kapsamda KEP hesabı kullanıma açılır.
Mali mühür kullanım alanı itibariyle şirketlere özel bir sertifikadır. Dolayısıyla farklı özellikteki firmalar tarafından tercih edilebilir. Mali mühür şifre alma adımlarının ardından kullanıma başlanabilir. Eğer firma şahıs şirketi ise; mali mühür ya da e-imza kullanımı olanaklıdır. Tüzel kişiliğe sahip firmaların sadece mali mühür kullanma yetkisi vardır. Dolayısıyla hem şahıs hem de tüzel kişiliğe sahip firmalar mali mühür sorgulama ve kullanım yetkisine sahiptir.
Henüz Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından E-Belge kapsamına alınmamıştır.
E-imza, başka bir elektronik veriye eklenen veya başka bir elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi ifade eder.
E-Arşiv ilk olarak Elektronik Fatura Kayıt Sistemi (EFKS) olarak karşımıza çıkmıştır. EFKS kurum ve kuruluşların düzenledikleri faturalarda bulunan bazı bilgilerin, belirlenen uygulama ve veri standartları çerçevesinde Gelir İdaresi Başkanlığı sistemine aktarılması şartı ile faturalara ait ikinci nüshaların kağıt olarak saklanması zorunluluğunu ortadan kaldıran; ayrıca alıcılarına verilmek üzere hazırlanan birinci nüsha faturaların da güvenli elektronik imzalı dijital belge şeklinde oluşturulmasına imkan sağlayan pilot bir uygulamadır. Tasarımı itibariyle bir E-Fatura çözümü olmaktan ziyade, elektronik arşivleme çözümü olan sistem içerisinde birinci nüsha faturaların elektronik imzalı pdf dokümanları şeklinde oluşturulmasına da sınırlı bir biçimde izin verilmiştir. Mükelleflerin bir yıl içerisinde E-Fatura Uygulamasına entegre olmaları gerekmektedir.
Elektronik Belge Yönetim Sistemi, kurumların faaliyetleri sırasında oluşturdukları her türlü dokümantasyonun, üretiminden nihai tasfiyesine kadar olan süreç içerisinde arşivlenmesini ve yönetilmesini sağlayan sistemdir.
E-bordro, şirket çalışanlarına ücret bordrolarının KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) mailleri üzerinden yasal geçerli ve güvenli bir şekilde elektronik ortamda iletildiği bir sistemdir.
E-İrsaliye, kâğıt ortamdaki “sevk irsaliyesi” belgesi ile aynı hukuki niteliklere sahiptir. Taşıma irsaliyeleri elektronik irsaliye kapsamında değildir.
E-Müstahsil Makbuzu (E-MM), tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren kişilerle yapılan ticari alışverişlerde alıcı tarafından düzenlenen elektronik belgeye verilen addır.
E-Serbest Meslek Makbuzu (E-SMM), serbest meslek erbaplarının mesleki faaliyetlerine ilişkin tahsilatları için düzenlenen serbest meslek makbuzunun elektronik ortamda oluşturulmuş halidir.
Vergi Usul Kanunu´na göre kendilerine kıymet maden alım ve satım yapma yetkisi verilen müesseselere; kıymet maden alımında "Kıymetli Maden Alım Belgesi", satımında ise "Kıymetli Maden Satım Belgesi" düzenleme zorunluluğu getirilmiştir.
Aynı belge içerisinde birden fazla döviz yer almamalı, her bir döviz işlemi için ayrı işlem sağlanmalıdır.
Alıcısına elektronik araçlar vasıtasıyla gönderilmek üzere belge biçiminde oluşturulmuş elektronik bileti ifade etmektedir.